İstanbul'da yapılan 9. Uluslararası Yococu Konferansı açılış oturumu ile başladı

İstanbul'da yapılan 9. Uluslararası Yococu Konferansı açılış oturumu ile başladı

Türkiye Ortakları, Kültürel Mirasın Dostları Derneği (KUMID), Konservatör-Restoratörler Derneği (KRD) ve İstanbul Üniversitesi olan Yococu İstanbul 2024 Konferansı, özellikle “Yeşil Koruma” konusuna odaklanan sunumların yanı sıra poster sergileri, teknik geziler, atölye çalışmaları ve laboratuvar faaliyetleri içeriyor. İtalya merkezli Uluslararası YOCOCU (Youth in Conservation of Cultural Heritage: Kültürel Mirası Korumada Gençlik) Derneği tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Konferans, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans, Avrupa Birliği’nin Sivil Düşün Programı tarafından maddi, ICCROM (Uluslararası Kültür Varlıklarını Koruma ve Restorasyon Çalışmaları Merkezi) tarafından manevi olarak destekleniyor. Türkiye’deki ortakları ise KUMID, KRD ve İstanbul Üniversitesi.

Yococu İstanbul 2024 Konferansı, İtalya, Türkiye, Azerbaycan, Avrupa Birliği ülkeleri, Akdeniz, Ortadoğu ve Asya Pasifik bölgelerinden katılımcıları bir araya getiriyor. Katılımcılar, kültürel mirasın korunması ve restorasyonu alanında eğitim gören ya da bu alanda eğitim veren uzmanlardan oluşuyor. Konferans kapsamında ilham verici sunumlar, poster sergileri, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmeye yönelik teknik geziler, atölye çalışmaları ve laboratuvar etkinlikleri yer alıyor. Oturumlarda Türkçe-İngilizce-Türkçe eş zamanlı çeviri hizmeti sunuluyor.

  1. YOCOCU Konferansı, 15 Ekim’de saat 09.00’da kayıt işlemleri ile başlayıp, 10.00’da yapılan açılış konuşmalarıyla resmen başladı. Konferansta, geçmiş deneyimlerden yola çıkarak kültürel mirası koruma çabaları değerlendirilirken, geleceğe yönelik umut verici adımlar atılmak üzere bugünün sorunlarına çözümler aranıyor. Açılış toplantısında, ilk konuşmayı Yococu Başkan Yardımcısı Federica Cristiani yaptı. Kurumun misyonu, hedefleri ve işlevleri hakkında bilgi veren Cristiani, 9. konferansın İstanbul’da düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, organizasyona katkı sağlayanlara teşekkür etti.

KUMID Başkanı Saadet Güner, Yococu’nun İstanbul’a “bir güneş gibi doğduğunu” ifade ederek, bu organizasyonun Türkiye’de gerçekleşmesinin önemine dikkat çekti. Güner, konferansın hikâyesini özetleyerek, yapılacak sunumların ve etkinliklerin kültürel mirasa katkı sunan herkes için değerli kazanımlar sağlayacağına inandığını söyledi ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek sözlerini tamamladı. KRD Başkanı Vildan Yarlıgaş ise kültürel mirası korumanın önemini vurgulayarak, bu konuda bilincin gelişmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Etkinliğin, özellikle yeşil teknoloji ve yapay zekâ destekli uygulamaların sektöre sağlayacağı kazanımlara dikkat çekti.

Konferansın önemli destekçilerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, organizasyonun genç restoratörlerin gelişimi için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Üniversitenin, kültürel mirası koruma konusunda imza attığı projeleri tanıtan Kocabaş, üniversitenin laboratuvar olanaklarından bahsederek, öğrenciler ve akademisyenlerin katkılarının konferansa değer katacağını ifade etti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıkları ve Onarımı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Taner Güner, konferansın “Yeşil Koruma” ve yapay zekâ temelli modern koruma teknolojileri açısından verimli olacağına inandığını belirterek, özellikle öğrencilerin bu konulardaki sunumları dikkatle takip etmelerini tavsiye etti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Kadıoğlu ise böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti ve konferansa katılanlara başarılar dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Konferans, Taner Güner (İstanbul Üniversitesi) ve Filip Petru (Timișoara Sanat Müzesi) başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumla devam etti.

Önceki Haber Prof. Dr. Necmi Karul: Göbeklitepe arkeoloji kazıları tarih yazımındaki yanlışları düzeltti
Sonraki Haber 1500 yıllık çömleklerden çıkan başsız bebek kemikleri ve köpek kafalarının gizemi araştırılıyor
Benzer Haberler