1500 yıllık çömleklerden çıkan başsız bebek kemikleri ve köpek kafalarının gizemi araştırılıyor

1500 yıllık çömleklerden çıkan başsız bebek kemikleri ve köpek kafalarının gizemi araştırılıyor

Konya’daki Savatra Antik Kenti'nde süren kazılarda, toprak kapların içinde başı olmayan bebek iskeletleri, kapların üstlerinde ise köpek başlarına ait iskeletler bulundu. Buluntuların dini bir ritüelle ilgili olduğu düşünülürken, arkeologlar mezar tipine dair kapsamlı araştırmalar yürütüyor.

Savatra Antik Kenti, Konya’nın Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi'nde yer alıyor. Buradaki kazılarda, toprak kapların içinde bulunan başsız bebek iskeletleri, kentin antik dönemdeki yaşamını anlamak için detaylı incelemeye tabi tutuldu.

Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlker Işık, arkeolojik yüzey araştırmalarıyla 2021’de başlayan çalışmaların Roma Dönemi’nden kalma bir tiyatronun güneyindeki iki kuyu mezar keşfiyle genişlediğini ifade etti. Işık, kazının başlangıcına dair şunları söyledi:
“Bu tip yapılarla karşılaşınca heyecanla kazı çalışmalarına başladık. Burada kuyu şeklinde bir mezar yapısıyla karşılaştık. Kuyu köşelerine yerleştirilmiş ve oldukça iyi korunmuş pişmiş toprak kaplar bulduk. Kapların içinde başı olmayan bebek iskeletleri, kapların üst kısımlarında ise köpek başlarına ait iskeletler yer alıyordu. Bunun, dini bir ritüel kapsamında yapıldığını düşünüyoruz. Hem dünyada hem de Anadolu’da örneği çok nadir görülen bir mezar tipi ile karşı karşıyayız.”

Kazı çalışmalarının detaylarına değinen Işık, Prof. Dr. Kemal Gökay’ın jeo-radar çalışması sayesinde kuyu mezarın 3 metre güneyinde bir başka kuyu mezarın daha bulunduğunu belirtti:
“Bu ikinci kuyuda da bebek ve köpek iskeletlerine rastladık. Ancak bu kuyuda ek olarak tilki, sığır, at ve eşek kemikleri de bulduk. Bu bulgular, çalışmamızda bizi daha da heyecanlandırdı. Alanı genişletebilmek için yeni çalışmalar yürütüyoruz. Seramik örnekleri üzerinde yaptığımız analizler, buluntuların Erken Roma İmparatorluğu’ndan Geç Antik Çağ’a, yani yaklaşık 1500-1600 yıl öncesine kadar uzandığını gösteriyor. Yeni kuyu mezarları keşfettikçe, umuyoruz ki Anadolu’nun kültür tarihine dair önemli yeni bilgilere ulaşacağız. Her yeni buluntu, tarihimizi daha da geriye götürebilir.”

Işık, antik kentteki diğer çalışmalara da değinerek, bir kurgan mezar üzerinde de kazı yaptıklarını belirtti. Antik tiyatronun batısında yer alan höyükteki kilisenin temelini ortaya çıkarmak için de kazıların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Önceki Haber 11. Konya Kitap Günleri' kitapseverlerle buluştu
Sonraki Haber Eskişehir’de Friglere Ait Bir Dini Alanın Kalıntıları Bulundu
Benzer Haberler