Eskişehir’de Friglere Ait Bir Dini Alanın Kalıntıları Bulundu

Eskişehir’de Friglere Ait Bir Dini Alanın Kalıntıları Bulundu

Eskişehir’deki Midas Kalesi kazılarında, MÖ 7. yüzyılda bölgeyi iskan eden Friglere ait olduğu düşünülen fırınlar ve ocaklar keşfedildi.

2022 yılında başlayan çalışmalar, ünlü Yazılıkaya Anıtı’nın bulunduğu 3 kilometrelik Midas Vadisi'nde yürütüldü. Anadolu Üniversitesi’nden arkeolog Yusuf Polat liderliğindeki ekip, 26 hektarlık Midas Kalesi alanında önemli bulgular ortaya çıkardı.

Ritüel Amaçlı Kullanılan Fırınlar ve Ocaklar

Friglere ait kaya sunağı yakınında bulunan fırınlar ve ocakların, dini ritüeller sırasında kurbanlık hayvanların pişirilmesi ve ekmek yapımı için kullanıldığı düşünülüyor. Yusuf Polat, çalışmaların Agdistis Kutsal Alanı'na yoğunlaştığını belirterek, burada ritüel hazırlıklarının yapıldığı basit taş temelli ve ahşap yapılar tespit ettiklerini ifade etti.

Polat, “Midas Kalesi’nde yer alan Frig kaya sunağı yakınındaki kazılar, Hellenistik Dönem’e ait bir tapınağın varlığını da ortaya koydu. Bu durum, Ana Tanrıça kültünün Frigya’nın yüksek yerleriyle bağlantısını sürdürdüğüne işaret ediyor. Söz konusu kutsal alan, Frig, Hellenistik ve Roma dönemlerinde kullanılmıştır” dedi.

Önemli Bulgular

Polat, sunağın önünde ilk kez kapsamlı kazılar yapıldığını ve burada ocakların yanı sıra basit ahşap yapılar içeren alanlar bulduklarını belirtti. Frig dönemine ait kaya sunağının çevresinde ayrıca MÖ 7. ila 6. yüzyıla tarihlenen Lidya seramikleri ve Roma Dönemi'ne (1-2. yüzyıllar) ait buluntular tespit ettiklerini açıkladı.

Kazı ekibi, kayalara oyulmuş dört kaya çanağı ve hemen yanlarında Ana Tanrıça Matar’ı simgeleyen bir kaya idolü de keşfetti. Polat, yan yana yerleştirilmiş çanakların ve dörtgen planlı ocakların varlığının, bu alanın bereket ve bolluk ritüelleri için kutsandığını gösterdiğini söyledi.

250.000 Yıllık Kesintisiz Yerleşim

Kazı çalışmaları, bölgedeki yaşamın 250.000 yıl öncesinden günümüze kadar kesintisiz devam ettiğini ortaya koydu. Polat, yüzey araştırmalarında Alt Paleolitik Dönem'e ait taş aletlerin bulunduğunu ve bölgenin derin vadileri, sulak alanları ve verimli toprakları sayesinde birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtti.

Önceki Haber 11. Konya Kitap Günleri' kitapseverlerle buluştu
Sonraki Haber Kahire'deki Memlük tarzı Osmanlı türbesi otopark için yıkıldı!
Benzer Haberler