Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın nükleer silah edinme yönündeki açıklamalarını kışkırtıcı bir hamle olarak nitelendirdi ve Rusya'nın böyle bir duruma kesinlikle izin vermeyeceğini vurguladı. Moskova’da BRICS ülkelerinden basın mensuplarıyla bir araya gelen Putin, "Bu tür tehditler, Rusya'dan gerekli yanıtı alır. Hiçbir koşulda buna izin verilmeyecektir," dedi.
Putin, Filistin meselesine de değinerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı BRICS zirvesine davet ettiklerini ve bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Filistin sorununu sadece ekonomik boyutta çözmenin mümkün olmadığını belirten Putin, İsrail’e bu konudaki görüşlerini ilettiğini ifade etti. Tarihi ve manevi unsurların, bölgedeki insanların özlemlerinin de dikkate alınması gerektiğini dile getiren Putin, sorunun çok daha derin ve karmaşık olduğunu vurguladı.
Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminden beri Filistin konusunda tutarlı bir duruş sergilediğini belirten Putin, sorunun çözümünün, tam teşekküllü bir Filistin devleti kurulmasıyla mümkün olduğunu yineledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin nükleer silah edinme yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak Putin, bu durumu “tehlikeli bir kışkırtma” olarak niteledi. Dünyada gelişmiş silahların üretiminin artık zor olmadığını, ancak Ukrayna’nın bu kapasiteye sahip olup olmadığını bilmediğini belirtti. Putin, böyle bir adımın, Rusya'dan kesin bir yanıtla karşılanacağını ifade etti ve Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine asla müsaade edilmeyeceğini yineledi.
Ukrayna'daki barış süreci hakkında da konuşan Putin, 2022'de İstanbul'da imzalanan belgeler temelinde barış görüşmelerine açık olduklarını belirtti.
İran ile İsrail arasındaki artan askeri gerilimle ilgili de görüşlerini paylaşan Putin, her iki ülke ile temas halinde olduklarını ve bu karşılıklı saldırıların sona ermesini istediklerini söyledi. Mevcut durumun çözümünün zorlu olduğunu kabul eden Putin, tarafların fedakarlık yaparak çözüm bulabileceğini ve Rusya'nın gerginliği azaltma konusunda destek vermeye hazır olduğunu vurguladı.
BRICS konusunda ise Putin, bu ülkeler grubunun dünya ekonomisinin önemli bir itici gücü haline geldiğini belirtti. BRICS’in ekonomik büyümesinin dış müdahalelere karşı daha dirençli hale geleceğini söyleyen Putin, 30 ülkenin BRICS ile işbirliği kurmak istediğini ve kapılarının herkese açık olduğunu belirtti. BRICS içinde yeni bir uluslararası ödeme sistemi oluşturma çalışmaları hakkında bilgi veren Putin, bu sistemin SWIFT’in bir alternatifi olarak mali bilgilerin transferini sağlayacağını ifade etti. Ancak, BRICS çerçevesinde ortak bir para birimi oluşturma fikrinin henüz olgunlaşmadığını, üye ülkelerin yerli para birimlerini kullanmayı tercih ettiklerini sözlerine ekledi.